Fotografii din Havana

Cuba şi mai ales Havana este locul de pe planetă unde orice jurnalist îşi doreşte să ajungă. Orice fotograf ăşi doreşte această experienţă. Mai mult decât oricând, momentul 2008, atunci când Cuba încă era acea ţară sub embargou şi aproape doar cu maşini de epocă era probabil cea mai bună perioadă pentru un fotograf sau, mai exact, pentru un fotoreporter. În ianuarie-februarie 2008 preşedintele Raul Castro a decis un fel de „Perestroika” pentru cubanezi. Asta în condiţiile în care am contura această Perestroika pentru populaţia Cubei: libertatea de a avea un telefon mobil, de a avea acces la internet, de a-şi cumpăra sau vinde propria maşină, de a cumpăra produse electronice.

foto.radudobritoiu.ro fotografii Dobriţoiu

Fotografii din Havana

Am avut ocazia să vizitez Cuba… Mai exact Havana şi zonele limitrofe, inclusiv fosta vilă a celebrului Ernest Hemingway. Bineînţeles că am vizitat Capitoliul din Havana, o perlă de arhitectură inspirată de clădirea Capitoliului din SUA. Am cunoscut capitala dar şi periferiile, inclusiv viaţa din cartierele sărăcăcioase ale Havanei. Pentru că Havana nu este doar ce puteţi vizita, nu doar Maleconul şi centru oraşului. Am avut curajul să mă aventurez în „favelele”, în periferiile acestui minunat oraş. Acolo unde nu mi-am propus să fac fotografii ci doar să ating o limită incredibilă unde ar putea ajunge un jurnalist.

Fotografii din Cuba

Fotografii din Cuba… am fost acolo

Da, am fost acolo şi am făcut fotografii minunate. Nu aveam pe atunci aparatul Canon pe care îl folosesc acum. Aveam doar un Sony ceva mai mult decât un aparat foto popular. Pentru că nu puteam căra acolo nici un aparat cu film de calitate – cum este Zenitul-B pe care îl am – şi nici un aparat foto prea scump. Vama pe aeroportul din Havana este strictă.

Fotografii din Havana

Dar fotografiile pe care le-am realizat sunt unice. Pentru că odată am surprins societatea cubaneză exact când Fidel Castro era înlocuit de fratele său Raul. A doua oară: pentru că era ultima perioadă în care „vechea Cubă” cu maşinile de epoca puteau domina imaginea pentru un fotojurnalist.

Pe zi ce trece, pe lună ce trece, an ce trece, nu veţi mai regăsi acele imagini superbe ale Cubei… Fără limuzine, fără maşini moderne, doar şi numai cu maşini vintage.

Fotografii Malecon Cuba

Jurnalist în ţara fraţilor Castro

Era cea perioadă de tranziţie. De fapt, aşa cum menţionam, o „perestroika cubaneză”. Totul s-a întâmplat repede pentru timpul care s-a scurs extrem de greu pentru istoria Cubei. Acum preşedinte al acestei ţări comuniste este Miguel Díaz-Canel, primul preşedinte ales după celebra revoluţie cubaneză condusă de Fidel, Raul Castro şi Che Guevara.

Fotograful lui Fidel şi Che Guevara

Fotograful lui Che GuevaraCa jurnalist am avut ocazia să îl cunosc personal pe fotograful care a realizat cele mai importante fotografii cu Fidel Castro şi Che Guevara. Sunt acele fotografii pe care le puteţi consulta pe internet şi în orice lucrare de istorie care aminteşte de cei doi. Îl chema Mauro şi avea un mic atelier pe o stradă din centrul Havanei. Îşi câştiga existenţa realizând sculpturi din lemn.

Am reuşit să îi intru în casă, să îl cunosc pe Mauro… Stătea într-un fel de garsonieră cu un aragaz în cameră şi cu un atelier de lucru în curtea interioară. M-a invitat în curtea sa şi apoi în casă… Totul după ce a auzit că sunt jurnalist. Tremurând de emoţie mi-a arătat legitimaţia sa de jurnalist din timpul Revoluţiei Cubaneze. Apoi mi-a arătat fotografiile în alb-negru şi sepia pe care el le-a realizat în acele vremuri. Erau exact fotografiile cu Fidel şi Che Guevara pe car ele vedem azi… Atunci am început eu să tremur de emoţie. Mai jos aveţi una dintre pozele realizate de Mauro.

Fotograful lui Fidel Castro si Che Guevara

L-am cunoscut pe fotograful lui Fidel Castro şi Che Guevara

Poye pe Malecon Cuba Havana

Nu eram singur când l-am cunoscut pe Mauro. Eram cu directoarea firmei de turism care mi-a plătit avionul şi cea mai mare parte din deplasare. Mauro, acest minunat şi modest fotograf, este probabil cel mai mare fotograf în viaţă pe care l-am cunoscut. O modestie demnă de un ascet… Trăia în semi-mizerie… Lucra cu drag şi sârg sculpturi din lemn pe care spera să le vândă.

Întâmplarea a făcut ca în timp ce eram la el să-l viziteze nepotul. Venea – bineînţeles -să îi ceară bani. Nepotul rupea un pic de engleză dar nici cu el nu se putea comunica fluent în limba Regatului Unit.

Fotografii Radu Dobriţoiu nuntă Cuba

Fotografii din Havana

Probabil că pentru cei care citesc acest articol cele mai bune fotografii semnate Radu Dobţiroiu din Cuba nu includ şi pozele cu Mauro. Dar pentru mine acest minunat şi extrem de modest om este fotograful inimii mele.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply